Jak marynować grzyby?
Data publikacji 5 grudnia 2023Sezon grzybowy niemalże puka do naszych drzwi, a to oznacza, że miłośnicy leśnych darów będą mogli cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem nie tylko od razu po zebraniu owoców, ale i zimą, przy ciepłym kominku. Marynowane grzyby to bowiem skarb, który warto mieć w swojej spiżarni. W tym artykule zaprezentuję, jak prawidłowo przygotować grzyby do ich marynowania, jakie składniki będą potrzebne do realizacji tego procesu oraz jak przechowywać marynowane grzyby, aby cieszyć się ich smakiem przez jak najdłuższy czas.
Proces marynowania: składniki i wykonanie
Do marynowania grzybów potrzebne będą: grzyby, ocet (najlepiej jabłkowy), sól, cukier, woda, przyprawy do grzybów, liście laurowe, ziarna pieprzu, a także goździki i imbir dla smaku.
Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby je pokryć, a następnie gotujemy do momentu, gdy zaczną mięknąć. Następnie odlewamy wodę, na której gotowaliśmy grzyby, a na jej miejsce wlewamy ocet zmieszany z wodą (proporcje zależą od preferencji, jednak zasadniczo na 1 litr octu przypada 2 litry wody).
Grzyby gotujemy w occie przez około 15 minut, a następnie dodajemy cukier i sól (na 1 kg grzybów przypada ok. 3 łyżki soli i 2 łyżki cukru) oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, a następnie przelewamy do słoików razem z zalewą, tak aby były do samej góry napełnione. Słoiki należy dokładnie zamknąć i odstawić do ostygnięcia.
Najlepsze praktyki i porady dotyczące przechowywania marynowanych grzybów
Marynowane grzyby są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale żeby móc się nimi cieszyć na długo, trzeba pamiętać o odpowiednim ich przechowywaniu. Powinny być przechowywane w słoikach z metalowymi nakrętkami, które będą szczelnie zamykały naczynie. Słoiki z grzybami trzeba przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, takim jak piwnica.
Ważne jest, aby pamiętać, że grzyby nie mogą być podawane do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Muszą „dojrzeć” i tak naprawdę są gotowe do spożycia dopiero po około 3 tygodniach od dnia marynowania.
Zastosowanie się do powyższych wskazówek pozwoli cieszyć się smakiem wybornych, marynowanych grzybów przez długi czas. Zapraszam do eksperymentowania z różnymi rodzajami grzybów, dzięki czemu można odkryć wiele ciekawych smaków i aromatów.
Wybór i przygotowanie grzybów do marynowania
Pierwszym krokiem w procesie marynowania grzybów jest oczywiście ich wybór i przygotowanie. Nie bez powodu mówi się, że to, co jemy, jest tak samo dobre, jak jakość składników, które wykorzystujemy. To samo dotyczy grzybów – te dobrej jakości, świeże, bez piasku czy żadnych uszkodzeń to podstawa sukcesu. Najlepsze do marynowania są grzyby leśne, takie jak borowiki, podgrzybki, maślaki, kozaki, rydziki.
Grzyby, po ich dokładnym umyciu i osuszeniu, należy obrobić. Usuwamy wszelkie resztki igieł, liści, a także części uszkodzone. Następnie można je pokroić na mniejsze kawałki – zależnie od preferencji. Ważne jest, aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, aby równomiernie się marynowały.
Sprawdź także: